Ring för stöd 010-703 09 09

Lördagar 14:00 - 16:00

Vi har en chatt!

Chatten är öppen måndagar och torsdagar 18:00 - 21:00

Läs mer

Att flytta till ett nytt hem

Jag flyttade till ett elevboende

Jag flyttade till ett elevboende när jag skulle börja gymnasiet. Jag var fortfarande placerad och åkte hem någon gång då och då, när jag hade tid. Att flytta till boendet kändes som ett helt nytt steg i livet för mig och jag njöt av att få vara självständig. Vid jul samma år så började socialtjänsten undra varför jag sällan var hemma. Dem kallade in till möte och förklarade för mig att min placering hos familjehemmet inte kunde räknas som en placering, om jag bodde på elevboendet. Jag blev livrädd och trodde att jag skulle behöva flytta från elevboendet, vilket jag absolut inte ville göra då jag trivdes väldigt bra. Det hela slutade dock med att placeringen togs bort och att jag fick bo kvar på elevboendet.

Socialtjänstens motivering var att deras uppdrag är att göra placerade barn så självständiga som möjligt, så att dem till slut ska kunna ta hand om sig själva, vilket de ansåg fullbordades bäst om jag fick bo kvar på boendet.

Jag hade inte fyllt 18 än vid den tidpunkten när jag flyttade till elevboendet, så när placeringen avskrevs flyttades ansvaret från familjehemmet tillbaka till min mamma. Detta betyder dock inte att jag någon gång i månaden ska åka hem till henne, eller att hon är den som ska gå på alla föräldramöten på skolan. Det betyder bara att hon är den som skriver på viktiga papper och inget annat. Jag har en jättebra relation till min mamma och vill såklart att hon ska finnas där på andra sätt också, men det är ingenting som socialtjänsten förväntar sig av henne. Det är socialtjänsten som betalar min hyra och som ger mig pengar till mat varje månad, inte min mamma.

I och med distansundervisningen på grund av Corona så bestämde jag mig för att flytta hem till min mormor, då jag inte skulle ha klarat av att vara isolerad på boendet i flera månader. Min mormor har alltid varit som en extramamma till mig och har alltid haft ett rum ledigt. Jag tror inte att jag hade mått psykiskt bra om jag hade bestämt mig för att bo kvar på boendet, och är väldigt tacksam över att jag har någon som jag vet att jag alltid kan vända mig till om jag behöver hjälp. Jag vet också att jag mår mycket bättre nu efter placeringen än när jag var placerad. Jag har en mycket bättre relation med min mamma och jag känner att jag äntligen får vara självständig och ta hand om mig själv.

Fel!

Så här ska det INTE vara

Dem kallade in till möte och förklarade för mig att min placering hos familjehemmet inte kunde räknas som en placering, om jag bodde på elevboendet. Jag blev livrädd och trodde att jag skulle behöva flytta från elevboendet.

Rätt!

Så här SKA det vara

Jag blev livrädd och trodde att jag skulle behöva flytta från elevboendet, vilket jag absolut inte ville göra då jag trivdes väldigt bra. Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. Barnkonventionen artikel 12.

Det hela slutade dock med att placeringen togs bort och att jag fick bo kvar på elevboendet. Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Barnkonventionen artikel 3.

Socialtjänstens motivering var att deras uppdrag är att göra placerade barn så självständiga som möjligt, så att dem till slut ska kunna ta hand om sig själva, vilket de ansåg fullbordades bäst om jag fick bo kvar på boendet. Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Barnkonventionen artikel 6.

Jag hade inte fyllt 18 än vid den tidpunkten när jag flyttade till elevboendet, så när placeringen avskrevs flyttades ansvaret från familjehemmet tillbaka till min mamma. Som barn räknas varje människa under 18 år. Barnkonventionen artikel 1.

När placeringen avskrevs flyttades ansvaret från familjehemmet tillbaka till min mamma. Barnets föräldrar eller vårdnadshavare, har gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran och utveckling, med statens stöd. Barnkonventionen artikel 18.

Det är socialtjänsten som betalar min hyra och som ger mig pengar till mat varje månad, inte min mamma. Barn har rätt till social trygghet samt till statligt stöd, ifall föräldrar eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser. Barnkonventionen artikel 26.

Berättelser från andra

 • Ester 15 år, jag fick inte chansen att säga hejdå till mamma.

  Läs hela berättelsen
 • Anna 18 år, på mötet ljög jag och sa att allt är bra.

  Läs hela berättelsen
 • Anton 15 år, när jag var hos henne fick jag sämre hälsa, mycket skräpmat och tv-spel.

  Läs hela berättelsen
 • Dina rättigheter i en video och hur det går till när man ska placeras.

  Läs hela berättelsen
 • Ramin 18 år, berättar om sin flykt till Sverige och om alla boenden han bott på.

  Läs hela berättelsen
 • Isabella 18 år, socialtjänsten blev indragen och jag kände mig oförstådd.

  Läs hela berättelsen
 • Zara 20 år, jag började tro att det var fel på mig.

  Läs hela berättelsen
 • Sam 15 år, det var många gånger jag rymde hemifrån.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag har aldrig fått ett godnatt sms eller en godnatt kram”

 • ”Jag placerades på egen begäran när jag var 16 år gammal. Jag kände till vad ett familjehem var och sa att jag ville till ett sånt när jag kom till slutna psykiatriska vården. Jag kraschade totalt i en trappuppgång, berättade för polisen och skjutsades till psykiatrin”

 • Johanna 16 år, jag är evigt tacksam för att jag vågade berätta, om hur jag egentligen hade det.

  Läs hela berättelsen
 • Katja 15 år, önskade att jag hade någon som lyssnade istället för att ge mig medicin.

  Läs hela berättelsen
 • Klara 18 år, berättar om sina olika placeringar och framtidsplaner.

  Läs hela berättelsen
 • Maja 20 år, jag har hittat min familj nu och kunde inte vara mer glad för dem.

  Läs hela berättelsen
 • Albin 17 år, när det var dags för mig att flytta in, fick jag inreda rummet precis som jag ville.

  Läs hela berättelsen
 • ”Min placering har fungerat bra, för att jag också får träffa mina föräldrar. Jag är hos min pappa varannan helg och där finns det mycket djur att mysa med. Mamma träffar jag varje lov och också skriver med. Hon brukar skicka godnatt sms till mig och kärleksfulla memes”.

 • Här kan du läsa mer om vad en akut-och frivillig flytt innebär, samt om vad en uppväxtplacering är.

  Läs hela berättelsen
 • Vi presenterar olika typer av hem, som du som ung kan få flytta till. Var du flyttar någonstans, beror på vad för slags problematik det finns i ditt liv.

  Läs hela berättelsen
 • Sigrid 19, domstolen bestämde att jag skulle bo hos pappa. Hos mamma var jag glad och där hade jag önskat att få bo.

  Läs hela berättelsen
 • Alexander 17 år, du får aldrig förlora din starka kraft eller din tillit till dig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Vanja 20 år, berättar om sin resa mellan olika hem och om att hon tillslut började att tänka mer på sig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Veronica 16 år, berättar om sina olika placeringar hos släkt, familjehem och jour-hem.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag bodde i ett annat hem tidigare, där trivdes jag mycket bättre. Jag och min lillebror bodde där ihop, men sedan blev mannen sjuk och vi fick flytta. Nu bor vi i olika hem, jag saknar det gamla hemmet det kändes mer som hemma”.

 • Yasmin 21 år, berättar om flytten till Sverige och om sin tid i Irak.

  Läs hela berättelsen
 • ”Vi vet inte riktigt varför vi blev placerade, socialen kom hem en dag till pappa och sen flyttade vi”