Ring för stöd 010-703 09 09

Lördagar 14:00 - 16:00

Vi har en chatt!

Chatten är öppen måndagar och torsdagar 18:00 - 21:00

Läs mer

Att flytta till ett nytt hem

Stå upp för dig själv!

Första gången jag blev placerad hamnade jag på ett akut jour-hem, där var jag i nio veckor. Jag har alltid varit rädd för nya människor, men jag lät det inte hindra mig från att försöka vara social med dem andra. Dem var väldigt snälla och trevliga. Jag gick till skolan vissa dagar, men dem ville att jag skulle hålla mig inne så att jag inte stötte på min mamma. Hon var anledningen till att jag fick flytta, jag ville inte träffa på henne och det var skönt att dem också tyckte det. Men sedan blev jag förflyttad till ett nytt jour-hem, på utsidan såg hemmet väldigt bra ut, men på insidan var det kaos. Dem brydde sig inte om mig, efter ett tag hamnade jag i depression och jag slutade gå ut från mitt rum. Jag åt knappt, jag satt bara av tiden. Men efter dagar av svält så blev jag hungrig och gick ut för att äta. Jag gick inte alls i skolan och missade hela åttan, jag började skära mig själv, hörde röster och fick självmordstankar. Att skada mig själv fysiskt blev som ett beroende, precis som att röka cigg. Men det är farligt och till slut gjorde jag det hela tiden, men sen såg min socialtjänst det och ordnade en psykolog till mig.

Jag gick till psykologen varje vecka, detta är den första någonsin som faktiskt fick mig att känna att hon brydde sig om mig. Hon tog verkligen tiden att lyssna på mig, jag fick även komma tidigare och hon öppnade dörren för mig. Hon kunde även hålla mig långt över tiden, hon bad även mitt jour-hem flera gånger att vara tysta och lämna rummet. Jag har även blivit inlagd fem gånger under mitt liv, dem gångerna har jag även fått flytta. Jag hamnade på HVB i Stegsholm, men där började mitt självskadebeteende igen.

Idag har jag försökt att sluta skada mig, eftersom att det är farligt. Men det är svårt, speciellt på nätterna. Men nu har jag inte skärt mig själv på flera månader, idag ser jag tillbaka på mina ärr och minns hur jag mådde. Jag ville dö väldigt ofta, men idag har jag inte så starka känslor, jag vill göra något bra av mitt liv. Jag satsar på skolan, hade tänkt att bli mekaniker. Min plan är också att byta namn, jag vill inte ha kvar det namn min mamma gav mig. Detta är mitt liv och jag väljer mer eller mindre vad som ska hända och det gör du med. Låt ingen göra dina livsbeslut, du väljer själv. Mitt största problem var att jag alltid velat bli någon annan än mig själv, men idag vet jag att jag duger precis som jag är och det gör du med. Tro på dig själv och låt inte andra tala om för dig vem du är och hur du ska känna. Stå upp för dig själv, det är du som ska tala om för dem vem du är och hur du känner. Kan du göra detta och du vet vem du är, så kommer du långt i livet.

Jag behövde fråga mig själv tusen gånger om vem jag var innan jag fick ett svar. Det finns människor som gjort dig illa och hugger dig i ryggen, men du får aldrig förlora din starka kraft och tillit till dig själv. Jag blev av med den ett bra tag, men fick tillbaka den. Idag kan jag inte lita på någon till hundra procent, men mycket mer än vad jag kunde innan i mitt liv.

Fel!

Så här ska det INTE vara

Dem brydde sig inte om mig, efter ett tag hamnade jag i depression och jag slutade gå ut från mitt rum. Varje stat ska regelbundet se till att ett barn som är omhändertaget av myndigheter behandlas väl. Barnkonventionen artikel 25.

Jag gick inte alls i skolan och missade hela åttan. Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla. Barnkonventionen artikel 28.

Rätt!

Så här SKA det vara

Jag gick till psykologen varje vecka, detta är den första någonsin som faktiskt fick mig att känna att hon brydde sig om mig. Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas. Barnkonventionen artikel 24.

Min plan är också att byta namn, jag vill inte ha kvar det namn min mamma gav mig. Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden. Barnkonventionen artikel 8.

Hon var anledningen till att jag fick flytta. *Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa. Barnkonventionen artikel 9.*

*Barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin hemmiljö har rätt till skydd och stöd från staten, samt rätt till ett alternativt hem. Barnkonventionen artikel 20.*

Jag ville inte träffa på henne och det var skönt att dem också tyckte det. *Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. Barnkonventionen artikel 12.*

Berättelser från andra

 • Ester 15 år, jag fick inte chansen att säga hejdå till mamma.

  Läs hela berättelsen
 • Anna 18 år, på mötet ljög jag och sa att allt är bra.

  Läs hela berättelsen
 • Anton 15 år, när jag var hos henne fick jag sämre hälsa, mycket skräpmat och tv-spel.

  Läs hela berättelsen
 • Dina rättigheter i en video och hur det går till när man ska placeras.

  Läs hela berättelsen
 • Ramin 18 år, berättar om sin flykt till Sverige och om alla boenden han bott på.

  Läs hela berättelsen
 • Isabella 18 år, socialtjänsten blev indragen och jag kände mig oförstådd.

  Läs hela berättelsen
 • Zara 20 år, jag började tro att det var fel på mig.

  Läs hela berättelsen
 • Moa 16år, flyttade från familjehem till elevboende.

  Läs hela berättelsen
 • Sam 15 år, det var många gånger jag rymde hemifrån.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag har aldrig fått ett godnatt sms eller en godnatt kram”

 • ”Jag placerades på egen begäran när jag var 16 år gammal. Jag kände till vad ett familjehem var och sa att jag ville till ett sånt när jag kom till slutna psykiatriska vården. Jag kraschade totalt i en trappuppgång, berättade för polisen och skjutsades till psykiatrin”

 • Johanna 16 år, jag är evigt tacksam för att jag vågade berätta, om hur jag egentligen hade det.

  Läs hela berättelsen
 • Katja 15 år, önskade att jag hade någon som lyssnade istället för att ge mig medicin.

  Läs hela berättelsen
 • Klara 18 år, berättar om sina olika placeringar och framtidsplaner.

  Läs hela berättelsen
 • Maja 20 år, jag har hittat min familj nu och kunde inte vara mer glad för dem.

  Läs hela berättelsen
 • Albin 17 år, när det var dags för mig att flytta in, fick jag inreda rummet precis som jag ville.

  Läs hela berättelsen
 • ”Min placering har fungerat bra, för att jag också får träffa mina föräldrar. Jag är hos min pappa varannan helg och där finns det mycket djur att mysa med. Mamma träffar jag varje lov och också skriver med. Hon brukar skicka godnatt sms till mig och kärleksfulla memes”.

 • Här kan du läsa mer om vad en akut-och frivillig flytt innebär, samt om vad en uppväxtplacering är.

  Läs hela berättelsen
 • Vi presenterar olika typer av hem, som du som ung kan få flytta till. Var du flyttar någonstans, beror på vad för slags problematik det finns i ditt liv.

  Läs hela berättelsen
 • Sigrid 19, domstolen bestämde att jag skulle bo hos pappa. Hos mamma var jag glad och där hade jag önskat att få bo.

  Läs hela berättelsen
 • Vanja 20 år, berättar om sin resa mellan olika hem och om att hon tillslut började att tänka mer på sig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Veronica 16 år, berättar om sina olika placeringar hos släkt, familjehem och jour-hem.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag bodde i ett annat hem tidigare, där trivdes jag mycket bättre. Jag och min lillebror bodde där ihop, men sedan blev mannen sjuk och vi fick flytta. Nu bor vi i olika hem, jag saknar det gamla hemmet det kändes mer som hemma”.

 • Yasmin 21 år, berättar om flytten till Sverige och om sin tid i Irak.

  Läs hela berättelsen
 • ”Vi vet inte riktigt varför vi blev placerade, socialen kom hem en dag till pappa och sen flyttade vi”