Ring för stöd 010-703 09 09

Lördagar 14:00 - 16:00

Vi har en chatt!

Chatten är öppen måndagar och torsdagar 18:00 - 21:00

Läs mer

Din röst spelar roll

Jag saknar min bror

Jag blev placerad för ett år sen, tycker allt har gått bra. Jag saknar min lillebror och önskade att vi kunde ses oftare. Men träffar honom ibland, förut frågade jag socialen om vi antingen kunde få bo ihop eller ses mer. Till svar fick jag att det inte gick att ordna. Men varför vet jag inte.

bildtjejtala

Fel!

Så här ska det INTE vara

Jag saknar min lillebror och önskade att vi kunde ses oftare. Men träffar honom ibland, förut frågade jag socialen om vi antingen kunde få bo ihop eller ses mer. Till svar fick jag att det inte gick att ordna. Men varför vet jag inte.

Rätt!

Så här SKA det vara

Du har rätt att få träffa din bror, men ibland kan det finnas omständigheter som gör att det inte är möjligt. Men då ska din socialsekreterare förklara för dig, varför det just nu inte fungerar. Barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittras. Barnkonventionen artikel 10.

Socialtjänsten ska förklara varför det inte går att du får träffa din lillebror eller varför ni inte kan bo ihop. Det är viktigt att dem förklarar anledningen, så du kan förstå deras beslut. Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. Barnkonventionen artikel 12

Berättelser från andra

 • Podd av ungdomar som delar med sig av sina erfarenheter kring socialtjänst, att flytta till ett nytt hem och delaktighet.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag och min syster hade inte kunnat bo ihop för vi bråkade mycket, så vi bor i olika hem. Vi kommer mycket bättre överens, kommit varandra närmre och kan träffas ibland”.

 • ”Alltså jag träffar inte min socialtjänstsekreterare så ofta, jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men för mig känns det lugnt tror jag”.

 • Sandra 19 år, berättar om att tillhöra flera familjer och man måste inte välja. Man kan älska familjerna lika mycket.

  Läs hela berättelsen
 • Tim 15 år, mitt tacksamhetsbrev.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag får alltid min vilja igenom. Lyssnar dem vuxna inte på mig så kastar jag stolar och blir riktigt arg. Det är jag som äger mötena, så dem har inget val än att lyssna på mig”.

 • ”Min högsta dröm är att få flytta till en egen lägenhet, jag mår dåligt i mitt familjehem och just nu är jag på ett jour-hem. Jag önskar jag kunde få flytta närmre stan, skaffa kompisar och bygga ett eget liv. Jag mår inte alls bra, allt är skit”.

 • Nora 14 år, vägen har varit lång, men ändå aldrig stannat.

  Läs hela berättelsen
 • Vanessa 15, skrev ett brev riktat till sin pappa om kärleken till honom och hur stolt hon är över sig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Kevin 17 år, placeringen har tagit bort den destruktiva relationen som jag och min mamma hade och gett oss en ny, starkare relation.

  Läs hela berättelsen
 • En podd av ungdomar, vad är kärlek och trygghet? Har de själva fått uppleva det?

  Läs hela berättelsen