Ring för stöd 010-703 09 09

Lördagar 14:00 - 16:00

Vi har en chatt!

Chatten är öppen måndagar och torsdagar 18:00 - 21:00

Läs mer

Din röst spelar roll

Du behöver inte välja familj

Min placering avslutades för ungefär ett halvår sedan, och idag så har jag knappt någon kontakt alls med familjehemmet. Jag bodde i familjehemmet i nästan tre år, och jag hade det väldigt bra där. Jag har fått en extra-syster som jag har delat så otroligt många bra stunder med, och jag har framförallt fått en sån otroligt fin möjlighet till ett bättre liv. Men ändå så har jag idag ingen regelbunden kontakt med familjen, även fast jag älskar dem väldigt mycket och även fast de alltid funnits där för mig.

Jag tror att jag efter placeringen kände att jag ville börja om på nytt och att jag ville fokusera på att utveckla relationen med min biologiska mamma, som är en väldigt stor del av mitt liv. Det har känts som att jag behövt välja mellan två familjer nu när placeringen avslutats, och jag tror att jag omedvetet valt min biologiska familj - min mamma och mormor.

Jag tror att det är viktigt att veta att man inte behöver välja familj. Man kan tillhöra två familjer och älska familjerna lika mycket, men jag tror också att det är viktigt att veta att man inte behöver ha regelbunden kontakt med sitt familjehem om man inte vill. Det viktigaste är att man har bra människor runt sig som alltid finns där och som man framförallt kan lita på.

Fel!

Så här ska det INTE vara

Det har känts som att jag behövt välja mellan två familjer nu när placeringen avslutats.

Rätt!

Så här SKA det vara

Jag bodde i familjehemmet i nästan tre år, och jag hade det väldigt bra där.
Barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin hemmiljö har rätt till skydd och stöd från staten, samt rätt till ett alternativt hem. Barnkonventionen artikel 20.

Varje stat ska regelbundet se till att ett barn som är omhändertaget av myndigheter behandlas väl. Barnkonventionen artikel 25.

Jag har framförallt fått en sån otroligt fin möjlighet till ett bättre liv.
Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Barnkonventionen artikel 6.

Jag ville fokusera på att utveckla relationen med min biologiska mamma. Barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats. Barnkonventionen artikel 10.

Jag tror också att det är viktigt att veta att man inte behöver ha regelbunden kontakt med sitt familjehem om man inte vill.
Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. Barnkonventionen artikel 12.

Berättelser från andra

 • Podd av ungdomar som delar med sig av sina erfarenheter kring socialtjänst, att flytta till ett nytt hem och delaktighet.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag och min syster hade inte kunnat bo ihop för vi bråkade mycket, så vi bor i olika hem. Vi kommer mycket bättre överens, kommit varandra närmre och kan träffas ibland”.

 • ”Alltså jag träffar inte min socialtjänstsekreterare så ofta, jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men för mig känns det lugnt tror jag”.

 • Tim 15 år, mitt tacksamhetsbrev.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag får alltid min vilja igenom. Lyssnar dem vuxna inte på mig så kastar jag stolar och blir riktigt arg. Det är jag som äger mötena, så dem har inget val än att lyssna på mig”.

 • ”Min högsta dröm är att få flytta till en egen lägenhet, jag mår dåligt i mitt familjehem och just nu är jag på ett jour-hem. Jag önskar jag kunde få flytta närmre stan, skaffa kompisar och bygga ett eget liv. Jag mår inte alls bra, allt är skit”.

 • Nora 14 år, vägen har varit lång, men ändå aldrig stannat.

  Läs hela berättelsen
 • Vanessa 15, skrev ett brev riktat till sin pappa om kärleken till honom och hur stolt hon är över sig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Kevin 17 år, placeringen har tagit bort den destruktiva relationen som jag och min mamma hade och gett oss en ny, starkare relation.

  Läs hela berättelsen
 • Emma berättar om saknaden efter sin lillebror

  Läs hela berättelsen
 • En podd av ungdomar, vad är kärlek och trygghet? Har de själva fått uppleva det?

  Läs hela berättelsen