Ring för stöd 010-703 09 09

Lördagar 14:00 - 16:00

Vi har en chatt!

Chatten är öppen måndagar och torsdagar 18:00 - 21:00

Läs mer

Din röst spelar roll

Placeringen har stärkt vår relation

Min mamma är alkoholist. Det har hon varit så länge jag kan minnas. Min mamma hade en mängd med olika pojkvänner när jag växte upp, och alla var alkoholister, precis som hon. Jag brukade stanna upp sent på kvällen med dem och jag var alltid trött när jag dagen efter gick till skolan.

När jag blev äldre så blev det allt jobbigare med alkoholen och jag hade alltid en klump i magen när jag klev av skolbussen på eftermiddagen. Jag bad till gud att mamma skulle vara nykter, för när hon inte var det, så var hon inte längre min mamma, utan någon helt annan. När hon var nykter så kunde vi skratta i timmar åt allt och inget och hon var den enda som jag berättade absolut allt för.

Jag blev placerad i ett familjehem när jag var 14 år, och det var det bästa som hänt mig. Jag ringde mamma varje dag när jag var på väg till skolan och det gör jag än idag. Vi träffades regelbundet och det hjälpte mig att klara av den enorma förändringen. Vi pratar bara när hon är nykter, vilket hon idag är den större delen av tiden.

Placeringen har tagit bort den destruktiva relationen som jag och min mamma hade och gett oss en ny, starkare relation. Hon är en sån stor del av mitt liv och hon är en av mina absoluta bästa vänner, även fast vi har våra problem.

Det är viktigt att själv få bestämma vilken typ av relation som man vill ha med sina föräldrar när man blir placerad. Vissa vill inte ha någon relation alls, medan andra är livrädda för att förlora relationen som man haft. Om inte relationerna på något sätt skadar dig, så är det du själv som ska få bestämma vilka människor du vill ha runt dig, och inte någon annan.

Fel!

Så här ska det INTE vara

När jag blev äldre så blev det allt jobbigare med alkoholen och jag hade alltid en klump i magen när jag klev av skolbussen på eftermiddagen.

Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp. Barnkonventionen artikel 19.

Rätt!

Så här SKA det vara

Jag blev placerad i ett familjehem när jag var 14 år, och det var det bästa som hänt mig.

Barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin hemmiljö har rätt till skydd och stöd från staten, samt rätt till ett alternativt hem. Barnkonventionen artikel 20.

Det är viktigt att själv få bestämma vilken typ av relation som man vill ha med sina föräldrar när man blir placerad. Vissa vill inte ha någon relation alls, medan andra är livrädda för att förlora relationen som man haft. Om inte relationerna på något sätt skadar dig, så är det du själv som ska få bestämma vilka människor du vill ha runt dig, och inte någon annan. Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad. Barnkonventionen artikel 12.

Berättelser från andra

 • Podd av ungdomar som delar med sig av sina erfarenheter kring socialtjänst, att flytta till ett nytt hem och delaktighet.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag och min syster hade inte kunnat bo ihop för vi bråkade mycket, så vi bor i olika hem. Vi kommer mycket bättre överens, kommit varandra närmre och kan träffas ibland”.

 • ”Alltså jag träffar inte min socialtjänstsekreterare så ofta, jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men för mig känns det lugnt tror jag”.

 • Sandra 19 år, berättar om att tillhöra flera familjer och man måste inte välja. Man kan älska familjerna lika mycket.

  Läs hela berättelsen
 • Tim 15 år, mitt tacksamhetsbrev.

  Läs hela berättelsen
 • ”Jag får alltid min vilja igenom. Lyssnar dem vuxna inte på mig så kastar jag stolar och blir riktigt arg. Det är jag som äger mötena, så dem har inget val än att lyssna på mig”.

 • ”Min högsta dröm är att få flytta till en egen lägenhet, jag mår dåligt i mitt familjehem och just nu är jag på ett jour-hem. Jag önskar jag kunde få flytta närmre stan, skaffa kompisar och bygga ett eget liv. Jag mår inte alls bra, allt är skit”.

 • Nora 14 år, vägen har varit lång, men ändå aldrig stannat.

  Läs hela berättelsen
 • Vanessa 15, skrev ett brev riktat till sin pappa om kärleken till honom och hur stolt hon är över sig själv.

  Läs hela berättelsen
 • Emma berättar om saknaden efter sin lillebror

  Läs hela berättelsen
 • En podd av ungdomar, vad är kärlek och trygghet? Har de själva fått uppleva det?

  Läs hela berättelsen